Esztergom újabb népszavazásra készül

Évek óta nem tud úgy elmúlni egy országos népszavazás, vagy választás, hogy Esztergom ne csatlakozna rá valamilyen helyi népszavazási kezdeményezéssel, bízva a részvételi küszöb könnyebb elérésében.

A népi szavazások leginkább a polgármester legújabb ötletét kívánják szondáztatni.
A Képviselő-testület legutóbbi ülésére kilenc fideszes képviselő adott be a testülethez helyi népszavazás kezdeményezésére szóló indítványt, melyet a Fidesz-többség elfogadott.

A kérdés, melyet az EP választásokkal együtt szeretnének feltenni így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?

A kezdeményező képviselők szerint ez azért fontos, mert így az esztergomiakat bevonhatják a cégek működésébe, elő tudják mozdítani vagyongyarapodásukat.

Esztergom évek óta élen jár a városi tulajdonú Kft-k létrehozásában, melyeket debreceni mintára és segédlettel, egy holdingba tömörítettek, melyeknek részvényeit kívánják most értékesíteni.

A holding cégei néhány kivételével veszteségesek, amelyek pedig megállnak a lábukon, annak köszönhetik, hogy a város különböző módokon közpénzt pumpál beléjük.

Egyrészt érthetetlen, hogy miért kell erről népszavazást tartani, hiszen ez egy testületi üléssel is elintézhető lehetne, másrészt az sem tiszta még a valószínű a képviselők számára sem, hogy miért éri meg egy esztergominak tulajdont szerezni veszteséges cégekben?

Az pedig, hogy a kormány hasonló (mára már ejtett) elképzelésére a Fidesz milyen össztüzet bocsátott, felveti a kérdést, hogy Meggyes legújabb ötlete vajon milyen támogatásra talál a Fidesz központban?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük