Dunasor és a Barátság városrész

DunasorDunasor és a Barátság városrész szintén Dunaújváros városrészét képzi. A fekvése miatt nagy forgalmú terület, hiszen a városháza épülete és a kórház között terül el. 1951 tavaszán több tízezer fős munkásbrigád érkezett a városba, ez építési határidők betartása elősegítése érdekében.  Ekkor még a várost 25000 főre tervezték, később ez a szám 60000 fő felettire rúgott.

A Barátság városrész, a Barátság lakónegyeddel együtt a Dunasor déli részén kapott helyet. Építését 1950-ben kezdték el. A terület nagyion jó adottságokkal bír, iskolák és sportlétesítmények kaptak helyet itt. A városrész fejlesztése még folyamatban van, néhány létesítmény kialakítása még nem megfelelő, vagy befejezetlenül áll.

A város ezen két része körülbelül egy időben kezdett el épülni, ám a későbbi nagy méreteket öltő ipari növekedést még nem vették számításba. A városban a népesedés ugrásszerűen nőtt, a korábbi számításokhoz képest majdnem a háromszorosára. A terveknél kevesebb népességgel számolva kialakításra került lakások nagyon hamar kevésnek bizonyultak, így bővítések vették kezdetét.

A város a mai napig fejlődik, bár már nem a lakosság elhelyezését tekintve, de kulturális, és esztétikai fejlesztések megvalósítására folyamatosan sor kerül. Ha a városban keres állást, nézzen szét az álláslehetőség dunaújváros weboldalon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük