Memi pasa fürdője

Memi pasa fürdőjePécs nagy török kori nevezetességeinek egyike Memi pasa fürdője. Mai formájában a Ferencesek utcáján található, viszont a török korban valószínűleg a pasa dzsámija, illetve Szolimán aga lakóházai is itt álltak. A fürdőcsarnok fűtését a padló alól oldották meg. Az előcsarnokban csorgókút, emellett ülőpadok voltak. De díszítő elem volt a falikút, nyolcszögű köldökkövet masszírozásra használták. Az épület kupolás volt, amelynek tetején egy nyíláson keresztül jött be a fény.

Építése a 16. századra tehető, amikor is egy ferences rendi kolostor került átépítésre, hogy kialakítsák a fürdőt. Evilja Cselebi, a híres török világutazó és történetíró jegyzeteiben úgy jellemezte, mint kellemes fürdőt, akinek a fürdőszolgái kiváló tudással rendelkeznek.

A mellette lévő dzsámit a ferencesek lebontották, illetve átépítették a 18. században, a fürdő viszont épen maradt. 1970-es években a fürdő romjai feltárásra kerültek, és megnyitották a látogatók előtt. Ma leromlott állapotban van, fedetlensége miatt a fagy és a víz a falakat megrongálta, azok leomlottak. Egy török beruházás révén megújulhat a fürdő. Munkalehetőséget Pécsett az alkalmi munkák pécs honlapon találhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük