Gönczy Pál emlékszobra

Gönczy Pál emlékszobraHajdúszoboszló nem csak állásajánlatokban bővelkedik, számos érdekességet is találunk a város falain belül.

Hajdúszoboszlói születésű Gönczy Pál, aki 1817-ben látta meg a napvilágot. A családja kálvinista nemesi család volt, akik beköltöztek Szoboszlóra. Arany Jánossal járt egy iskolába, akkor már Debrecenbe. 1838-ban Köbölkúton tanított, majd házi nevelő lett Gálospetriben, ahol ismerkedett a kertészettel, és egyéb gazdálkodási ismeretekkel. A reformkor lelkes alakja volt, aki a tanítást gyakorlati síkon is próbálta megvalósítani. 1844-ben Svájci tanulmányúton járt, ahonnan hazaérve egy árva nevelő intézetben próbálta hasznosítani tapasztalatait. Ezt meg is tudta valósítani, szakmák tanulását és gyakorlását is a tananyagba vették. A forradalom és szabadságharc megtörte munkásságát, majd visszavonult, később Pesten tevékenykedett, írásai jelentek meg. A kiegyezést követő években segítette a népoktatási törvény kidolgozását. Ebben az időszakban több könyve is megjelent, térképet készített, gyűjteményeket állított össze a természetismeret tanulásához.

Bár szülővárosát elhagyta, tevékenységét még is magáénak érzi a közösség. Ennek emlékére állítattak szobrot. Hajdúszoboszlón az állások hajdúszoboszló portálon találhat munkát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük